Home Map Index News Archives Links About LF
[Top Bar]
[Bottom Bar]

LinuxFocus Temmuz 1998

Çeviri: İlknur Cömert

Cover Picture

Ve tekrar buradayız....İlk özgür çok-dilli görsel derginin başka bir yayınında Linux kullanıcılarıyla birlikte ve onlar için.  Temmuz için ön kapağımız Bay Area yolundaki LF maskotunu gösteriyor, biz bununla bir derginin geçmişinin bir bölümünün kapanışını ve yeni bir evrenin başlangıcını sembolize ediyoruz. LinuxFocus`un merkezi Pittsburgh`dan Bay Area`ya taşınıyor, bu Silicon Valley`deki Linux kullanıcılarının gücünü ve numaralarını verdiği heyecan verici bir değişim olacak . LF bunu coşkun bir topluluktan sizlere içerideki hikayelerin ve röportajların en iyisini vermek için yapacak. 

Teşekkürler UPV
UPV Stamp Dergimizin bu yeni sayısında grafiklerle sistem güvenliği arasında değişen ilginç makalelerden oluşan bir karışım veriyoruz . Bilgilerini ve çalışmaları nı bizimle paylaşan bütün yazarlara teşekkür ederiz fakat bu ay pek çok makale, çeviri ve destek için Valencia Polyteknik Üniversitesi`nin Bilgisayar Bilimi Bölümü`nün belirli öğrenci ve personelini tanımak istiyoruz.

Yeni Linux Ürünleri ve Servisleri.

CrossWind Technologies geçenlerde (Temmuz 23, 1998) iş grupları için görsel-tabanlı bir takvimleme ve programlama aracı olan Linux uyumlu CyberScheduler 2.1`ı sürdü. Bu Apachi web sunucuda çalışıyor ve her masaüstü tarayıcısını (browser) destekliyor. Şu anda RPM ve TAR yüklemelerinin ikisini de destekliyor.

Web`den ulaşılabilir yeni bir LinuxSohbet odası var, bu linux konularını sorularını, ağ iletişimli (online) NASILYAPILIR'ları (HOWTOs) vb. tartışmak için mevcut. İsmi Linux-Chat ve bağlantı (telnet) (linux.intergrafix.net 5000) ya da java applet yoluyla ulaşılabilir.

Uzmanlar Sayfası   LF tümünde makalelere giriş için hiç ücret talep etmez. Bu yüzden yazarlara ve çevirmenlere çalışmalarından dolayı ödeme yapmak için bir fona sahip değiliz. Bununla birlikte bu dergiye verdikleri büyük gayretleri için pek çok insana bir şeyler borçlu olduğumuzu hissediyoruz. Eylül 1998 başında LF bir "Uzmanlar Sayfası" yaratmak istiyor, her yazar ve dergi ile işbirliği yapanlar vasıflarını, e-posta ve web sayfalarını ilan etmek için kısa bir paragraflık boş yere sahip olacak. Umuyoruz ki bu yeni servis sadece bizimle işbirliği yapanlara bir bedel ödemenin iyi bir yolu değil, aynı zamanda linux topluluğu için iyi bir bilgi kazancı da olacak.

 LinuxFocus Nedir? Biz dünyanın her yerinden bir Linux meraklıları grubuyuz,amacımız Linux topluluğunun bütünlüğünü bozmadan, Linux hakkında en iyi ağ iletişimli (online) dergiyi çıkarmak. Biz bütün makalelerimizi pek çok dilde yazıyoruz, böylece yeni ve genç insanların Linux ve UNIX in olağanüstü dünyasına katılmasına yardım ediyoruz. Web üzerinde okuduklarımızın aksine, dergimiz bir "tiyolar & hileler"toplaması olarak tanımlanamaz.. İsmimizin de belirttiği gibi derinlemesine bilgi sağlamayı amaçladık, belirli konularda bir makaleler serisine sahibiz ve kullanıcılar bu seriler boyunca acemilikten ileri kullanıcılığa geçiş yapabilecekler.  

LinuxFocus kaç dilde konuşur? Bunu söylemek zor, çünkü aydan aya kadromuz büyüyor. 4 tane iyi gelişmiş ve güçlü takım var: İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca. Diğer versiyonlarda değişen sayılarda insanın çalıştığı küçük gruplar var: Rusça, İtalyanca, Portekizce, Hollandaca. Bu grupları daha sağlam ve sürekli olarak görmek isteriz. Kapılarımız yeni insanlara her zaman açık, eğer LF`nin bir parçası olmak istiyorsanız  "About LF" deki uygun bir editörle bağlantı kurun ve bize yazın. Yeni yüzler görmekten her zaman mutlu oluruz.  

Telif Hakları ve İzinler Hakkında Web sitemizdeki bütün materyaller yazarların kendileri tarafından teliflendirilmiştir. LinuxFocus teslim edilen makalelerdeki telif haklarını elinde tutmaz. Magazin formunda LF ile sağlanan tüm materyaller yazarların tam izni ile dağıtılır. Yazarlar bize makalelerin web, ftp ve diğer medya üzerinde özgürce yayınlanması ve tercümesi için de izin veriyor. LF sadece makalelerin ticari olmayan kullanımları için izin verir. LF makalelerini ve çevirilerini ticari amaçlarla kullanmak için, yazarlardan ve/veya LF editörlüğünden izin almalısınız.

Destekçilerimiz

Nova Internet CTV Penguin Computing

İçerik

Donanım ve Yazılım Gözdengeçirimleri

  • The StarOffice Paketi (Sözcük İşlemci) Yazar
    Bu StarOffice takımı hakkında ikinci makale. İlkinde bütün takımla ilgilenmiş, tanıtım dizaynına odaklanmıştık. Şimdi, serideki bu ikinci makale ile her ofis takımında olan yıldız aracına bakacağız: metin editörü.
  • MySQL Bir Veritabanı Sunucusu Yazar:
    MySQL, Linux içeren platform numaralarıyla desteklenen bir SQL (Structured Query Language, Yapılandırılmış Sorgulama Dili) veritabanı sunucusudur. Linux sürümü hızlı bir performansla dizayn edildi.
  • Enlightenment Yazar: Çeviri: Filiz Topal
    Enlightenment, Linux için son derece customize edilebilen bir pencere yöneticisidir. Bu makalede Enlightenment pencere yöneticisinin özellikleri, yüklenmesi ve customizasyonu anlatılıyor. Enlightenment`ın şimdiki sürümü, hala bir geliştirme sürümü olarak düşünülüyor. Bu makale Linux`ta programları geliştirme ve derleme bilgisine iyi derecede sahip olanlara yönelik.

Sistem Yönetimi

  • Yaygın Linux Sürümlerine Güvenlik Eklenimi Yazar: Çeviri: Aret Özdemirci
    Bu makale, sistem yöneticilerine davetsiz misafirlere karşı sistemin güvenliği konularında yardımcı olabilecek yolları anlatıyor. Linux sistemlerinin güvenliğini geliştirmek için çeşitli yolları anlatıyor.
  • TCPD ve IPFWADM kullanan Ateşduvarları Yazar:
    Bu makale sistemimizin güvenliğini artırmak için inetd servislerini nasıl konfigüre edeceğimizi çok kısaca tarif eder. Biz dikkatimizi inetd servislerinin konfigürasyonu ve yöneticiler için IPFWADM araçlarına verdik.

Yazılım Geliştirme

  • Java İle Programlama Bölüm I Yazar: Çeviri: İnci Gedik
    Bu Java programlama serilerindeki ilk makale. Bu ilk bölüm, Java dilinin genel özelliklerini ve konu ile son derece ilgili bilgi kaynaklarının yeri konusunu anlatacak.
  • SQL Eğitselyazısı Bölüm II Yazar: Çeviri: Yeşim Tanrısever ve Fehmi Toprak
    SQL dilinin çeşitli temel ifadelerinin eğitsel incelemeleri Bölüm II.

Grafik Köşesi

  • GIMP'le Canlandırım Yaratımı ve Eldengeçirimi Yazar:
    Düzenli Gimp sütunumuzda, Gimp kullanarak animasyon yaratmak ve edit etmek ile ilgili basit teknikleri anlatıyor.
  • Özyineli Yapıların POVRAY İle Tasarımı III Yazar:
    Bu POVRAY serilerinin 3. makalesi. Temmuzda yazarlar POVRAY içinde Özyineli yapıların kullanımını ve yaratabildikleri en güzel imajı araştırdılar.
  • RenderMan: Kamera Konumlandırmanın Temelleri Yazar:
    RenderMan ile ilgili bu ikinci makalede kameranın konfigürasyonu ve konumlandırılmasını anlatıyoruz ve bazı özel efektleri de inceliyoruz. Konumlandırmada Povray sezgileri kadar güçlü olmadığı halde, kamera trajektörlerini kullanmada bir avantaja sahip. Bu son yayımın bir bölümü üçüncü makalede ele alınacak.

UNIX Temelleri

  • Düzenli Anlatımlar Yazar: Çeviri: Özkan Özer
    Düzenli deyimler gelişmiş genel duyarlı aramalar ve metin değişiklikleri için kullanılırlar. Bunlar pek çok ileri editörde, parser programlarda ve dillerde bulunabilirler.

Çekirdek Köşesi

  • Gerçek-Zaman Linux II Yazar:
    Real-Time Linux`un bu ikinci bölümünde yazar bize daha çok RT-Linux`ın elverişli görünümünü gösteriyor. Yazar bu makalenin girişinde çabukça real-time`ın yeni bir işletim sistemini de inceliyor: LinuxKURT

Söyleşiler

  • BUF COMPAGNIE'deki SanatÇıları Arasında Linux Yazar: Çeviri: Mustafa Erdinç
    Film işindeki başlıca sentetik imaj yapımcıları arasındaki BUF Şirketi, bize bir hesaplama sunucusu olarak nasıl ve neden Linux`ın seçildiğini anlatıyor. Biz ticari bir şirketin ucuz yazılımlarla nasıl başa çıktığını da öğreniyoruz.

Bu sanalyörenin bakımı Miguel Angel Sepulveda tarafından yapılmaktadır.
© 1998 LinuxFocus