[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit artikel is beschikbaar in: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Turkce  
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo de l'auteur]
door

Over de auteur:

Van oorsprong een industriëel ontwerper, nu een professor in produceren, hij geeft les in CAD. Computer animaties, vooral 3D animaties, zijn één van zijn passies.


Inhoud:

 

Pseudo 3D met Gimp

[Illustration]

Kort:

Gimp is een exclusieve 2D software, maar met een paar trucjes en met behulp van de vele tools die beschikbaar zijn, is het mogelijk om een image in pseudo 3D te creëeren.





[Figure 1]
Figuur 1

Om hetzelfde resultaat te krijgen als in het voorbeeld dat is weergegeven in figuur 1 zijn vier stappen nodig:

  1. Maak een achtergrond met een perspectief voor de ondergrond.
  2. Maak een tekst met een effect als dat van een vergrootglas op de verticale wand.
  3. Maak een weerspiegelend pseudo bol.
  4. Verfraai het door toevoeging van schaduwen, indrukwekkende lenzen en glans.
   

Creëer de ondergrond

   

Kies het achtergrond model

Ik neem aan dat het model "circuit" in Gimp beschikbaar is. Als dit niet het geval is zal elk ander model (de lijst in Gimp verschijnt door het klikken op <File><Dialogs><Patterns> of door het indrukken van [Shift+ Ctrl+ P]) het wel doen. Klik, in deze lijst, op het model om de image in grootte van 1:1 te krijgen. Je ziet dan ook de naam van het model bovenin het scherm.

Als je precies dezelfde image wilt weergeven en het model "circuit" niet bestaat in Gimp, kun je het alsnog krijgen. Open hiervoor Gimp, laad het bestand /opt/kde/share/wallpapers/circuit.jpg en bewaar dit met de extensie "pat", kies in de lijst van formats <By extension> in het menu <Save Image>, dat wordt /usr/local/share/gimp/patterns/circuit.pat.

Het model zal beschikbaar zijn wanneer Gimp opnieuw is gestart. Merk op dat voor deze manier KDE 1.1.1 en Gimp 1.0.4 is geïnstalleerd op Mandrake 5.3; dit kan per distributie variëren.

Voordat je begint, als je niet weet wat de betekenis is van een icoon in de werkbalk, hoef je alleen maar de cursor over de icoon in kwestie te plaatsen en een help-tekst zal verschijnen. Als je dubbelklikt op een icoon verschijnt het dialoogbox <Tools options> voor de tool die je hebt gekozen. En als je op een image klikt verschijnt er een menu met bewerkings tools voor die image, van opslaan tot filters en ander Script-Fu... Tot slot, Gimp heeft shortcuts voor alle menukeuzes. Sommigen zijn erg handig: new, open, close, quit, copy, paste, cut, undo, redo...

   

Het voorbereiden van de achtergrond

Dat is het.

Je hebt één image nodig hebt voor de muur en één voor de bodem. Bewaar daarom het werk in jpeg kwaliteit 1.00 (zonder compressie; later zullen we de uiteindelijke image inpakken) eerst als 1.jpg en dan een nieuwe als 2.jpg. We hebben nu twee identieke images, 1.jpg en 2.jpg, waarvan image 2 op het scherm staat. Hiermee zullen we de achtergrond creëeren.(Zie Figuur 2)



[Figure 2]
Figuur 2, de achtergrond

   

Creëer de ondergrond

De uiteindelijke image zal een dimensie hebben van 400x400 (willekeurige keuze). Je kunt 2.jpg vervormen, die veel groter is (640x480) en die op het scherm is gegeven, met behulp van magnetische guides. Deze zijn te activeren door het klikken in de rulers op de rand van de image. Klik op een ruler en klik dan op de linker muisknop, houdt de knop ingedrukt en beweeg de aanwijzer naar de werkzone. Je ziet nu een gestippelde rode lijn bewegen, horizontaal of verticaal, afhankelijk van de ruler waarop je geklikt hebt. Plaats de guides op de manier zoals hieronder. Deze gestippelde lijn wordt blauw als het niet is geselecteerd: dit is een magnetische guide dat de muiscursor of de rand van de selectie tekent, wanneer je deze benadert.

   

Creëer de voorgrond

   

Het assembleren van wand en ondergrond

   

Tekst aanmaken

   

Een tekst-logo maken



[Figure 6]
Figuur 6, het Logo

   

Het assembleren van tekst

   

Creëer de weerspiegelende bol

   

Voorbereiding van de reflectie

De bol moet de tekst weerspiegelen op de voorste wand, dat betekent, de tekst moet rondom de bol komen en het omgekeerde van het origineel zijn.

   

Het tekenen van de bol opzich

Nu wordt het wat preciezer.

   

Illustraties toevoegen voor bol en achtergrond

   

Verfraaing van het werk

Dit gedeelte van het werk vergt meer de tact en verstandheid van de ontwerper. Ik geef alleen wat algemeen advies om zo elke ontwerper zijn of haar creativiteit uit te drukken. Een opmerking alvorens we verder gaan: de letters van het logo "LOUPE" verkrijgt een horizontaal lichtinval die van de linkerzijde van de image afkomt (let op de schaduw). Daarom moet de bol op dezelfde manier geplaatst worden; ten gevolge van, dat het moet uitspringen in een schadow van dat licht op de bodem en een deel van het oppervlak dat in de schaduw moet vallen.    

Creëer een schaduw op de bol

   

Creëer een bewegende schaduw op de grond

   

Creëer een spiegelbeeld op de bol

Het licht komt van de linkerkant. Het hele linker frame van de bol moet meer lichtgevender zijn.    

Een lens effect creëren

Het inkomende licht van de bol wordt geprojecteerd in een objectief van de camera. Dit vormt een afwijking, "flare lens" genaamd.    

De afwerking

Je kunt het nu verfraaien door het toevoegen van lichtpunten door het dubbelklikken op Filters> Light Effects> Super Nova met de parameters, zodat Radius 2 of 3 en Spoke 50 met de parameters zo ingesteld dat Radius 2 of 3 en Spoke 50 op de letters van het glass dichtbij de verlichting is te leiden. De kleuren zijn een kwestie van smaak.    

Conclusie

Voilà. Het werk is bijna klaar. Bijna, want als we goed kijken zijn er zeker fouten, foute benaderingen... Alle ontwerpers hebben hun eigen style en een eigen kijk op objecten. Iedereen zal van mening verschillen.

Iedereen zal zich vermaken.

Aangezien Linux en meer Gimp, of nog meer het enthousiasme van de schepper niet zou moeten worden verwaarloosd als een bron van vermaak.

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© André Pascual, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
fr -> --
fr -> de
de -> en
en -> nl

2001-08-02, generated by lfparser version 2.17