Home Map Index Search News Archives Links About LF
[Top bar]
[Bottom bar]
Bu makalenin farklı dillerde bulunduğu adresler: English  Castellano  Deutsch  Francais  Nederlands  Turkce  
convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Photo of the Author]
tarafından

Yazar hakkında:

Georges uzun süredir Unix (ticari veya serbest) kullanıcısıdır. On yıldır OSes'de ağ yönetimi sorumlusu ,sistem operatörü ve uygulama geliştirme sorumlusu olarak çalışmaktadır. Sadece hoş bir değişim olması için , boş zamanlarını eski 2 bilgisayarı ile ilgilenerek (bir Amiga ve bir NeXT station) ve serbest yazılım projelerine katılarak geçirir.


İçerik:

Window Maker, NeXTStep'in ruhu

Çeviri : Elçin Göksel

[Illustration]

Özet:

Window Maker 0.61.1 NeXT'in pencere yöneticisine benzer son sürümüdür.



 

Giriş

Başka bir pencere yöneticisinden bahsediyoruz. Evet, ama bu alışılagelmişin dışında birsey. Eğer yeteri kadar Windows yedeğiniz varsa, Window Maker tam size göre.

Linux dünyasında, şaşırtıcı bir yönelim var: "Windows esinlenmesi". En temel pencere yöneticileri, fvwm ve bunun türevleri bunun tipik örnekleridir. Masa üstü ortamları için, ki bu en kötülerinden biri: KDE, Windows ve CDE karışımıdır. (CDE: Muhtemelen ticari Unix dünyasında üşüşmüş yazılımların galibi! Özellikle, Solaris 2.6'nin altında, diğer komik şeylerin arasında, bazı menü öğelerini kodlamak bile unutulmuş. GNOME, gerçi KDE'den daha kendine özgüdür, aynı yolu takip eder. Şüphesiz, bu özellik belli sayıda Windows kullanıcısının dikkatini Linux'a çekmeye yaramıştır. Bunlar benim bu ortamlara karşı hiçbir ilgim olmadığı anlamına gelmez. Genelde bize çok ilginç araçlar sağlar.

Pencere yapıcısı, Dan Pascu ve Matt Hawkins'in yardımıyla Alfredo Kojima'nin çalısmasıdır. Diğer birçok insan bu projeye katılmıştır ve hepsini adlandıramayız. Gerçekten, WM'daki en önemli nokta görünüşüdür. NeXTStep'i bilen memnun insanlar benzerlikten daha fazla şeyler bulucaktır. WM, NeXT GUI'nin tam bir kopyasıdır.


next24.jpg

NeXT, tek olan!


Felsefesi aynı zamanda ayrıntılara da dikkat eder ve biraz merak ve eski alışkanlıkları unutmayı gerektirir. Daha sonra buna değineceğiz.

 

Yükleme

WM'i burada bulabilirsiniz. http://www.Window Maker.org libPropList 'i aynı yöreden indirmeniz ve WM' den önce derlemeniz gerekmektedir. Eger bu kitaplığın daha önceki sürümüne sahipseniz, onu atın gitsin! Eğer daha fazla ikon ve tema istiyorsanız Window Maker-extra-0.*.* ' i indirebilirsiniz.

Derleme işleminden önce README ve INSTALL dosyalarını okuyun
jpeg, tiff, vb. desteği ile derleyebilmeniz için karşı gelen kitaplıklara gereksiniminiz olacaktır.. README ve INSTALL dosyalarını derleme işleminden önce okuyun, daha sonra işinize yarayacaktır. Özellikle sizi gerekli paketler ve bunların sürümleri hakkında haberdar etmeye yarayacaktır. Örneğin, lex ve yacc olmadan (veya flex ve bison ikisinin de yerini tutar) WM'i kurmanız mümkün olmayacaktır. Linux dağıtımınızın (veya diğer OS) bir parçası olmadan xgettext'i kurduğunuzu düşünün.

WM 'in yeni sürümünü kurmak isteyen RedHat kullanıcılarının dağıtım ile gelen RPM' yi silmeleri gerekecektir. Benzer durum SuSE için de geçerlidir. WM her Unix ortamında kurulabilir, (ve Linux bir Unix dir , bunu yeteri kadar söylemiyoruz),ama bazı ayrıntılara dikkat edilerek.


sgi.jpg

Irix 6.5.3 altında Pencere Yapıcısı(O2)

Görünüş seçeneklerine gerek duyulabilir. Dağıtım bir FAQ içermektedir. Oldukça tamamlanmış doküman değişik biçimlerde elde edilebilir. Bir kere okumayı tamamladıktan sonra (evet,evet!) işin can alıcı kısmına geçebilirsiniz:

./configure

make

make install

Eger WM'i GNOME veya KDE destegi ile kullanmak istiyorsanız:
./configure --enable-gnome ya da --enable-kde
yeterli olacaktır.

Eğer Linux kullanıyorsanız, kitaplık yolu /etc/ld.so.conf oluşur oluşmaz, kurulumdan sonra Idconfic' i çalıştırın. Linux kullanmayanların yolu oluşturması için LD_LIBRARY_PATH degişkenini kullanması gerekecektir. Herşey /usr/local 'de otomatik olarak kurulmuş olacaktır.Elbette bunun sizin yol tanımınızda bulunması gerekmektedir.Bazı OSes' larda /usr/local/bin 'in yol tanımınızın ilk öğesi olmasi gerekmektedir. Bazı kitaplıklar için: /usr/local/lib 'in OS ile birlikte Solaris gibi ilk olması gerekmektedir.
Eğer root değilseniz, değisik yollarda anlatım yukarıda adı geçen dosyalarda verilmiştir.

Ve son olarak en iyisi: Eğer derleme işlemini sevmiyorsanız, WM; RPM, DEB, vb. paketi olarak bulunabilir.

 

Window Maker Kullanımı


Şekillendirme

Derleme ve kurulum işleminin ardından wmaker.inst programını çalıştırın. Bu tüm gerekli dizinde altdizinlerin ve .xinitrc veya .xsession gibi bir başlangıç dosyasının kendi ev dizininizde oluşmasını sağlayacaktır. Eğer belirtilen yolları takip ederseniz, bir daha startx çalıştırdığınızda WM'in içerisinde olacaksınız. Eger xdm veye benzerini X ortamını kapatmak için kullanırsanız bu biraz karmaşık olacaktır.

Şimdi GUI'nizi çalıstırmaya başlayabilirsiniz.

- Tercihler


WPrefs programı tercihlerinizi otomatik olarak yöneticektir. WM ve NeXT arasındaki paralellik: Aynıdır!


wprefs.jpg

24 bitlik görüntüde (1024x768) Pencere yapıcının özellikleri

İşletim tarzı sadece kullanıcı rahatlıklı değil aynı zaman da apaçıktır. Balon yardımı gerektiğinde kullanılabilir. Nasıl olduğunu keşfetmek size kalmıştır.

- Dock


WM'in NeXT'den geçen özelliği "dock" tur. Dock; ekranın sağ tarafında dizilen ikonlar sütunudur. Her ikon, karşı gelen uygulamayı üstüne çift tıklayarak başlatmak içindir. Bir uygulama nasıl dock haline getirilir? Orası size ait, keşfetmenin keyfinin bir parçası! Menüleri mi tercih ediyorsunuz? Onların tamamını değişik yollarla belirtebilirsiniz, az ya da çok karmaşık. Sizinki de keşfetmeye kalmış. Elbette hepsi de, sizin tercihinizdeki dile bağlı olarak yerleştirilebilir.

- Clip


En son olarak fakat hiç de küçümsenmeyecek bölüm ; "clip"

Clip; ekranın sol üst köşesindeki ikondur. Bu nesne birçok ilginç özellikler bütünüdür. Diğerlerinin arasında, kağıt için bir yerine konulan yedeği olabilir.

Hayır WM'de kağıt yoktur. Ama onsuz da yapabiliriz... Aslında, herkes değil. Bir kere bizim felsefemiz özümlendiğinde clip'in gücüne şaşıracak ve çoğunuz bir daha kağıt istemeyeceksiniz. Eğer bir tane isterseniz, desteklenmiş ortamlardan kağıt kullanabilecek veya Blackbox bbpager'i buradan indireceksiniz : http://bbtools.windsofstorm.net


Görüntü

Linux altında en bilinen problem, geniş kapsamda donanım biçimlerinin sorunu olmakla birlikte, görüntüdür.

Hangi çözünürlük, hangi derinlikte?

Açıktır ki bu sizin grafik kartınıza bağlıdır. Eğer kartınız 24-bit görüntüyü destekliyorsa, devamı sizi ilgilendirmez. Eger 8-bit'i destekliyorsa, bu farklı bir hikayedir. Çözünürlük ve WM'e tahsis edilen renkler arasında uyuşma sağlamanız gerekecektir. WPrefs'de , 8-bitlik görüntü için olan otomatik ayar iyidir. Bırakın öyle kalsın! (Aslında, onlarla oynamanızı engelleyen birşey yoktur.) Çözünürlük için, daha yükseği, daha iyisi. Aşağıdaki ekran tahminlerine bakarak kararınızı verin. Kaynakları korumak için, tema ve arka taban resimlerinden kaçının ve açık renk arka plan kullanın.

Farklı ayarlamaları test edin ama şunu hatırlayın ki: bu herzaman bir uyuşmadır.


sun.jpg

Solaris 2.6 (1152x900) altında WM


amiga.jpg

RedHat 5.1 Amiga (1280x1024) altında WM

 

Uygulamalar

Uygulamalar Linux ve elbette WM ile iyi çalışan diğer serbest Unix'ler için elde edilebilirdir. Bununla beraber, bazı özel uygulamalar da elde edilebilirdir. Bunlar ufak dock kullanımları olabileceği gibi, NeXT görünümünde olan daha büyük uygulamalar da olabilir.
İlki buradan bulunabilir http://www.BenSinclair.com ve diğerleri de buralardan http://www.linuxapps.com ya da http://www.freshmeat.net
Mailer, postilion, NeXT postacısının birebir örneğidir ve FSViewer aynı satırlar boyunca olan bir dosya yöneticisidir. Daha bir çok uygulama vardır fakat burada hepsinden bahsetmek mümkün olmayacaktır.

 

GNUStep

Window Maker GNUStep projesinin bir parçasıdır, OpenStep'i en fazla sayıda ortama taşımak için. OpenStep'in temeli Nesneye Yönelik C'dir ve nesneye dayalı gelişim için bir geliştirme ortamdır. Ne yazık ki, OpenStep NeXT'in sonunun başlangıcıdır.
OpenStep NeXTStep'i başka bir OS'in başına "taşımak" üzereydi.(Solaris, sonlandırılmış değil...) Vurgu gelişim zamanında yerleştirildi fakat, artık unutalım, Interface Builder, NeXT araç kutusunun en güzeli, şimdi bildiğimiz tüm araç kutularının "babası". Benim alçak gönüllü fikrime göre, daha hiçbir şey ona eşdeğer olamadı.
Mantığa aykırı görünüyor ki, bu makina ve bu OS devrimsel bir şekilde marketin büyük bir kısmını ele geçiremedi. NeXT'in en son girişimi daha önceki herşeye benzer şekilde bir ticari geri tepme oldu. NeXTStep işistasyonları yerine kişisel bilgisayarları hedef aldı. Bu çok pahalıya patladı ve sonuç olarak NeXT sadece Apple tarafından satın alınmak için aktivitelerini durdurdu. Şaka? NeXT Apple ortak-bulucusu Apple tarafından yaratıldı, Steve Jobs!
Bu tekrar niye? Çünkü on yıl önce, NeXT değişik şekillerde geri geldi. Serbest yazılım dünyasındaki ürün projelerinin büyük bir kısmı NeXT görünüşüne dayalıydı. GNUStep bunun en belirgin örneği. Burayı ziyaret edin http://www.gnustep.org.
Sonunda, Apple son işlem yapabilen bir OS sunuyor, MAC OS X, bütünüyle NeXTStep'in ev elbisesi giymiş hali. İlk önce reddedilip daha sonra çalınmanın ardından (adları bende var, ama hatırlamak için ekran tahminlerine bakın), bir çok insan NeXT'in eskimediğini fark etti. Bu gösteriyor ki 1987 de ilk sürümünü yaptığında zamanının ne kadar ötesindeydi! Sistem önceleri Unix BSD 4.2 biraz daha sonrasında 4.3 altında çok uygun bir Mach çekirdeğine dayanıyordu.
Bunu sevebilir ya da nefret edebilirsiniz, ama değişmemiş kalamayacaksınız.
Eğer bu muhteşem ürüne ilgi duyuyorsanız, Window Maker bunun öncesine olan ilk adım. Sonrasında, hiçbir şey sizin projenin geriye kalan kısmına katılmanızı durduramaz.

 

Gelecek

WM 0.61.1'inci sürümünde. Çok kararlı, çok kaynak kullanmıyor ve oldukça hızlı yayılıyor.Yönü biraz değişebilir çünkü GNOME projesine eklenebilir. Belki o zaman 2 farklı ürüne doğru ilerleyebiliriz: şu an var olan ve GNOME'a eklenmiş olan. Bekleyelim ve görelim!

Sonuç olarak, eger GUI'yi Redmondlomaniac'in "ürünlerine" gereksinim duymadan kullanmayı severseniz, Window Maker'a geçin ve zevkini çıkarın!

 

Bu yazı için görüş bildiriminde bulunabilirsiniz

Her yazı kendi görüş bildirim sayfasına sahiptir. Bu sayfaya yorumlarınızı yazabilir ve diğer okuyucuların yorumlarına bakabilirsiniz.
 talkback page 

Görselyöre sayfalarının bakımı, LinuxFocus Editörleri tarafından yapılmaktadır
© Georges Tarbouriech, FDL
LinuxFocus.org

Burayı klikleyerek hataları rapor edebilir ya da yorumlarınızı LinuxFocus'a gönderebilirsiniz
Çeviri bilgisi:
fr -> --
fr -> en
en -> tr

2001-03-22, generated by lfparser version 2.9